Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blog: Exit Gouden Eeuw?

EXIT GOUDEN EEUW?

Aan de vooravond van Open Monumentendag kondigde het Amsterdam Museum aan de term “Gouden Eeuw” per ommegaande in de ban te doen. Als reden werd opgevoerd dat de lading ervan de historische werkelijkheid onvoldoende dekt. De 17de eeuw was niet alleen een periode van economische bloei, maar evenzogoed van schrijnende armoede, uitbuiting en onrechtmatige handelspraktijken.

Het initiatief van het Amsterdam Museum stemt tot nadenken. Onze schilderachtige binnenstad, die jaarlijks steeds meer bezoekers trekt, roept over het algemeen een eenzijdig wereldbeeld op aan de tijden van weleer. Vaak wordt onomwonden gerefereerd aan de VOC-mentaliteit, terwijl de toenmalige samenleving zoveel meer behelsde.

Afgelopen periode is er veel gepubliceerd. Met oog voor zowel de succesverhalen alsook de schaduwzijden. Over Middelburgse ambachtsgilden, schutterijen, wetenschapsbeoefenaars, kunstschilders, reders en kooplieden. Maar ook over zieken-, armen-, wezen-, ouderenzorg en huisvestingsproblematiek.

Decennialang wordt vanuit verschillende invalshoeken nagedacht over oprichting van een Middelburgs museum. Met als oogmerk een meer genuanceerde (re)presentatie van de stadsgeschiedenis, afgezet tegen de actualiteit.
Van Rooms-Koning tot Watergeus. Van ringwalburg tot N57. Van Ryckhals tot Forum. Van rederijkerskamer tot Stichting Nieuwe Muziek. Met zowel aandacht voor VOC, WIC en MCC als hedendaagse kunst.

Ook hier geldt het adagium:
De sleutel van Droom naar Daad is Samenwerking.

Ed de Graaf, raadslid
Lokale Partij Middelburg
eddegraaf@zeelandnet.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vera Barentsen

Raadslid LPM | Nummer 4

Mijn naam is Vera Barentsen – Heijgelaar. Nummer 4 op de verkiezingslijst van de LPM. Ik ben getrouwd. Geboren en getogen Middelburgse. Al sinds 2010 zit ik in de politiek, maar sinds 8 jaar bij de Lokale Partij Middelburg. Eerst als fractieassistente en de laatste 4 jaar als raadslid. Bij deze Partij voel ik mij thuis. De komende 4 jaar wil ik mij graag weer inzetten om van Middelburg een gastvrije, veilige en gezellige stad te maken en te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring