Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verslag Dorpstafel Nieuw- en Sint Joosland

Woensdag 11 oktober2023 20.00 uur. Theater de Wegwijzer

Verslag door Ard Ridderbos bestuurslid LPM

Voorafgaande aan de Dorpstafel wordt de algemene ledenvergadering van de Dorpsvereniging gehouden van 20.00 uur tot 20.15 uur met onder andere verslag secretaris, penningmeester en het verkiezen van nieuwe bestuursleden.

Dorpstafel begint om 20.30 uur.

Aanwezig: Dorpsmanager, div. politieke partijen, Marijke Strating SWM, Bas Wattel Stadsecoloog Middelburg en ongeveer een honderdtal bewoners van het dorp.

Voor dat vergadering begint neemt Wim Staat het woord over het overlijden van de “oud” molenaar van het dorp!

 1. De nieuwe voorzitter van de Dorpsvereniging opent de vergadering, de dorpstafel zal ik andere zetting dan normaal gehouden worden, de Dorpswethouder dhr. Schoonis heeft een half uur voor de vergadering afgezegd, ook de beleidsmedewerker omgevingsvisie dhr. Koole had afgezegd. De omgevingsvisie was belangrijk onderdeel van de dorpstafel dus daarom omzetten agenda.

Ook kwam de vraag uit publiek dat Politie en Boa’s gemist worden, omdat er zaken op dorp spelen die niet door de “beugel” kunnen. De opmerking is ter kennisgeving aangenomen.

 • Verslag vorige dorpstafel: één vraag hoe staat het met het plan om van speelveldje de “toestellen” van de oude skatebaan te plaatsen? Dit gaat niet door omdat het technisch niet mogelijk is om het daar makkelijk te plaatsen.
 • Een mooi en leuk interview met Demi Lokker Miss Teen Zeeland, thema:

“durf te delen – ook op de dorpstafel”!

 • Omgevingsvisie: eerst een film over de omgevingsvisie, daarna verteld John de Rijke en als laatste Peter Joosse. John de Rijke: de omgevingsvisie is een impuls voor dorp, maar wat er rond het dorp is ingetekend is energielandschap. Dit is geen impuls maar weer een vorm van we zetten “de rommel” rond Nieuw- en St. Joosland!!! Waar is de omleiding Landbouwverkeer die al jaren beloofd is? Peter Joosse: waarom geen “groene long” hier, de polder is historische erfgoed. De omgevingsvisie is geen visie maar een plan. Participatie is ook niet aan de orde er was gehoopt op een open overleg met Wethouder en beleidsmedewerker, helaas die waren er niet. Kim Reijnierse van D66 nam het woord: er is veel geld en energie gestoken in participatie omgevingsvisie. Waarom werkt het niet goed?? De Bode wordt niet tot slecht bezorgd, waarom krijgt de dorpsvereniging niet in begin van proces een uitnodiging? Die vertegenwoordigen het dorp! De vraag kwam of dorpsbewoners mee willen denken, maar waar het in kort op aan komt, er is te weinig “now how” bij de bewoners, de dorpsvereniging wordt op vertrouwd dat die proces in de gaten houden, waar nodig bezwaar maken, aansturen.
 • Presentatie boek René Hoebeke met leuke verhalen uit de geschiedenis, presentatie van nieuwe boek “Buitenverwachting” 9 december 2023 om 15.00 uur in de Kerk op het dorp.
 • Filmpje en uitleg over “Middelburg Ontmoet” en uitleg wat de Buurtverbinder (Jan Zwemer) doet.
 • Bas Wattel laat presentatie zien en verteld over hoe het groen en biodiversiteit op ons dorp ervoor staat. Geen vragen waren er.
 • Rondvraag:
  • Op de dorpstafel is het punt de nieuwe website van het dorp gemist! Er is korte uitleg en de presentatie van Bas Wattel wordt geplaatst hierop om hem in alle rust terug te kijken.
  • Op Oud- Nieuwjaar willen ze een “feest” organiseren van 20.00 uur t/m 01.00 uur, of bewoners willen meedenken en hun ideeën sturen naar de dorpsvereniging.
  • Er is een volleybalnet in beheer bij bewonder, wordt geen gebruik van gemaakt en is eigendom van de gemeente. Wat/waar moet er mee gebeuren en waar moet het naar toe.
  • De Bode wordt niet tot slecht bezorgd, er liggen er altijd in stadskantoor en bibliotheek om op te halen, maar die zijn heel snel op!
 • Peter Joosse sluit vergadering rond 23.00 uur af en nodigt iedereen uit om nog even na te praten onder genot van een drankje.

Ard Ridderbos Secretaris/Penningmeester LPM

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vera Barentsen

Raadslid LPM | Nummer 4

Mijn naam is Vera Barentsen – Heijgelaar. Nummer 4 op de verkiezingslijst van de LPM. Ik ben getrouwd. Geboren en getogen Middelburgse. Al sinds 2010 zit ik in de politiek, maar sinds 8 jaar bij de Lokale Partij Middelburg. Eerst als fractieassistente en de laatste 4 jaar als raadslid. Bij deze Partij voel ik mij thuis. De komende 4 jaar wil ik mij graag weer inzetten om van Middelburg een gastvrije, veilige en gezellige stad te maken en te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring