Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw pleidooi voor ontmoediging hout stoken

Gemeenten hebben praktische instrumenten nodig in de strijd tegen houtstook

Het Platform Houtrook en Gezondheid heeft onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangeschreven om het stoken van hout in open  haarden en kachels te ontmoedigen. Bij het platform zijn ook enkele gemeenten zelf aangesloten.

Het platform roept tevens staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat op ‘actie  te ondernemen om dit probleem te voorkomen dan wel sterk te verminderen’.

Zo zouden gemeenten praktische instrumenten nodig hebben om vast te stellen of er sprake is van overlast of kans op gezondheidsschade voor omwonenden.

Lees volledig artikel over houtstook:

Houtstook: Gemeent-nu

En ook

houtstook-3

RM-2020.09.07-Memo actieve informatie Schone Lucht Akkoord

 

PZC 4 oktober 2020

Zeeland zet stookalert in voor schonere lucht

ERNST JAN ROZENDAAL

Zeeland voert een stookalert in, een waarschuwing van het RIVM om op bepaalde plekken en tijdens bepaalde perioden geen hout te stoken. De provincie gaat ook meedoen aan het project snuffelfiets. Dat moet inzicht geven in de gezondste Zeeuwse fietsroutes.

Dit zijn twee van de maatregelen die voortvloeien uit het Schone Lucht Akkoord. Begin dit jaar heeft het provinciebestuur dat ondertekend. De ambitie is om de lucht in Zeeland zo schoon te krijgen dat het gezondheidsrisico voor mensen op termijn verwaarloosbaar is. In veel gevallen wordt meegelift met landelijke maatregelen. Die krijgen een Zeeuwse invulling.

Sinds jaar en dag kondigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de zomer een smogalarm af als daar ergens een aanleiding voor is. Daar komt dit najaar een stookalert bij. Als ergens in Zeeland de lucht te vuil dreigt te worden door het stoken van hout, waarschuwt het RIVM de provincie. Die geeft de waarschuwing via de eigen website en sociale media dan door aan de inwoners.

Fietsen met sensoren

In navolging van Utrecht en Gelderland wordt ook de snuffelfiets ingevoerd. Door de hele provincie komen er sensoren op fietsen waarmee de uitstoot van fijnstof wordt gemeten. Als er genoeg fietsers meedoen, ontstaat een actueel beeld van de luchtkwaliteit. Een Zeeuwse proef waarbij scholieren de fijnstof in hun omgeving meten, krijgt in oktober een vervolg.

In verschillende sectoren wordt gekeken naar nog meer maatregelen. Zo komen er meer walstroomaansluitingen voor binnenvaartschippers, zodat die hun motoren niet eindeloos hoeven te laten draaien. En in de landbouw wordt de mogelijkheid van elektrische tractoren onderzocht.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vera Barentsen

Raadslid LPM | Nummer 4

Mijn naam is Vera Barentsen – Heijgelaar. Nummer 4 op de verkiezingslijst van de LPM. Ik ben getrouwd. Geboren en getogen Middelburgse. Al sinds 2010 zit ik in de politiek, maar sinds 8 jaar bij de Lokale Partij Middelburg. Eerst als fractieassistente en de laatste 4 jaar als raadslid. Bij deze Partij voel ik mij thuis. De komende 4 jaar wil ik mij graag weer inzetten om van Middelburg een gastvrije, veilige en gezellige stad te maken en te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring