Houtstook
Onderzoek toont aan dat 10 tot 12% van de Nederlanders een probleem heeft met de luchtkwaliteit, waarvan een deel afkomstig is van houtstook(rook), en de stank, roet en fijnstof die vrijkomt bij houtverbranding.
HOUTSTOOK motie GL en LPM 12-dec-19
Deze motie is gewijzigd. (zie onderaan dit artikel) punt 1-2-3- en 5 aangenomen
De bovenstaande motie is 12 dec ingediend in de gemeenteraad.
De aanleiding hiervan is het feit dat nog steeds niet serieus wordt omgegaan met klachten van inwoners over de overlast van hout stook door openhaarden en houtkachels.
Veel inwoners van Middelburg ervaren niet alleen stank van de uitstoot maar ook de gevolgen voor mensen met ademhalingsproblemen, als gevolg van Astma en COPD.
De meldingen op de website van de gemeente en de RUD (Regionale Uitvoerings Dienst) leiden niet tot resultaat.
De motie stuurt aan op een meldpunt bij de gemeente. De GGD zou daar ook in moeten voorzien.
De LPM zou graag zien dat in de APV wordt opgenomen dat in nieuw te bouwen wijken hout stook verboden wordt, mits met aanpassing van de installatie en rookkanalen zodat uitstoot tot een aanvaardbaar niveau wordt verminderd. Gezien het gasloos bouwen vanaf nu een plicht is.
Wijziging motie:
Stelt voor:
– op de website van de GGD beter bekendheid te geven aan het feit dat daar een meldpunt overlast door hout stook is
– dit meld punt onder de aandacht van inwoners te brengen via een link van de gemeentelijke website
– regelmatiger berichtgeving uit te laten gaan met adviezen over de juiste wijze van stoken en daarbij telkens te wijzen op gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door het inademen van houtrook
– een duidelijke visie uit te dragen waaruit blijkt dat de gemeente het gebruik van houtkachels met het oog op de uitstoot van CO2 en fijnstof als hoofdverwarming van huizen ontmoedigt
– de raad periodiek hierover op de hoogte te stellen
streepje 1,2,3, en 5 aangenomen