Zoek
Sluit dit zoekvak.

Puin ruimen

MAURITS SEP schreef in de PZC van 2 oktober:

Gemeente Middelburg wil puin ruimen én leren van gemaakte fouten

Puin ruimen is het eerste dat Middelburg gaat doen nu het financiële herstelplan klaar is. Maar omkijken is ook nodig, vindt de gemeenteraad. Want hoe komt het toch dat de problemen al zo lang bestaan en zo groot zijn geworden? Op die vraag moet de Rekenkamer, een onafhankelijk onderzoeksteam, snel antwoord vinden.

De gemeenteraad vraagt de Rekenkamer liefst dit jaar nog een onderzoek te beginnen. ‘We willen begrijpen wat de redenen zijn dat Middelburg al jaren financiële problemen heeft. We moeten leren van de geschiedenis en dat inzicht kan ons helpen de oorzaken structureel aan te pakken’, schrijft de raad.

Middelburg zit inderdaad niet voor het eerst in geldnood. De gemeente heeft al jaren van bezuinigingen achter de rug en toch blijkt het nog steeds niet voldoende. Telkens zijn er andere problemen die tot ingrijpende maatregelen leiden. De economische crisis, verliesgevende projecten en nu de tekorten op jeugd- en ouderenzorg doordat het Rijk daarvoor te weinig geld geeft en de gemeente miljoenen uit eigen zak moet betalen. Een onderzoek door de Rekenkamer moet de nodige antwoorden geven over oorzaak, gevolg en verantwoordelijkheid, hoopt de gemeenteraad.

Binnen de raad wijzen partijen nu naar elkaar als het gaat om wie wanneer welke verkeerde beslissingen heeft genomen. Ook die discussie kan stoppen als de Rekenkamer de feiten op een rij heeft gezet.

Het herstelplan dat de huidige problemen moet oplossen, is woensdag door een nipte meerderheid van de raad aangenomen. Alleen de coalitiepartijen stemden voor, de volledige oppositie was tegen. Dat gold ook voor de PvdA, die de coalitie wel steunde bij een paar aanpassingen – geen korting op minimabeleid, ontzien van subsidies. Het herstelplan als geheel zag de PvdA desondanks niet zitten.

 

Dit artikel is naar aanleiding van een motie van de LPM in de Raadsvergadering van 30 september j.l.

Motie onderzoek rekenkamer

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vera Barentsen

Raadslid LPM | Nummer 4

Mijn naam is Vera Barentsen – Heijgelaar. Nummer 4 op de verkiezingslijst van de LPM. Ik ben getrouwd. Geboren en getogen Middelburgse. Al sinds 2010 zit ik in de politiek, maar sinds 8 jaar bij de Lokale Partij Middelburg. Eerst als fractieassistente en de laatste 4 jaar als raadslid. Bij deze Partij voel ik mij thuis. De komende 4 jaar wil ik mij graag weer inzetten om van Middelburg een gastvrije, veilige en gezellige stad te maken en te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring