Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eindejaarstoespraak

Gehouden tijdens de laatste Raadsvergadering van 2023 door ons Raadslid Wim Steketee

Beste burgemeester, college, mensen in het publiek, iedereen die thuis meeluistert via internet, ambtenaren, pers.

Dit keer mag ik u toespreken voor een eindejaarstoespraak. Dat is de taak van de nestor van de raad. Onze nestor is eigenlijk Huib Ghijsen. Maar op dit moment is hij tijdelijk geen lid van de raad, omdat hij in oktober aan zijn hart is geopereerd en nog aan het herstellen is. We hebben Huib al wel gezien op het stadskantoor en ik was echt onder de indruk van hoe fit hij alweer is. Ik ben blij dat het goed met hem gaat, en dat hij in februari weer zitting neemt op zijn raadszetel. Dank aan Jan Zwemer voor zijn vervanging.

Huib gaf ons altijd mooie bespiegelingen mee bij zijn kersttoespraak. Ik ben wat meer een type met de voeten op de grond dus met uw goedvinden ga ik vooral lokaal terugblikken op het afgelopen jaar. 

Te beginnen bij de mensen in onze raad. Want aan het begin van 2023 kregen we in één week tijd het bericht dat zowel Raquel Jimenez als Marianne Golsteijn zo hard waren gevallen dat ze in het ziekenhuis terecht kwamen. Raquel was met de fiets gevallen en Marianne viel van een dak. Daar schrokken we wel van. Allebei zijn ze tijdelijk vervangen, door respectievelijk Alex Wöhler en Ineke Jansen. Marianne is gelukkig zo goed opgeknapt, dat ze in juli weer terug in de gemeenteraad kwam. Raquel moest het wat rustiger aan doen en heeft besloten te stoppen met het raadslidmaatschap. Gelukkig blijft ze nog wel betrokken bij de fractie. Alex Wöhler is daarmee weer definitief lid van onze raad.

Ook namen we afscheid van Simon Beijer. Deze zetel is weer goed gevuld met Ronny Theune, behalve vanavond dan. Clement Remijnse besloot ook te stoppen met zijn raadslidmaatschap en in september verwelkomden we Dick de Heer.

Op dat moment hoopten we natuurlijk dat er geen wisselingen meer zouden komen. Maar in november deelde onze burgemeester Harald Bergmann mee dat hij in 2024 wilde stoppen. Dat vond ik wel heel jammer, want ik vind hem een goede burgemeester. 12 jaar geleden zat ik in de vertrouwenscommissie en ik herinner me hem nog goed. Hij maakte een ontzettend goede indruk en ook zijn mooie gepoetste schoenen zal ik niet snel vergeten. Daar kon je je haren in kammen!

Als we kijken naar wat belangrijke momenten in ons jaar, denk ik als eerste aan de locatiekeuze voor het AZC. En ik denk dat ik niet het enige raadslid ben dat daarmee geworsteld heeft. Inwoners die zich zorgen maakten, wisten ons goed te vinden. En dat is ook goed. Wij zijn volksvertegenwoordigers dus willen wij luisteren naar de inwoners. Na het vaststellen van de kaders in april was onze rol maar beperkt. Het college besluit over deze locatie, en wij als raad konden onze wensen en bedenkingen meegeven. Inwoners hadden soms hoge verwachtingen over wat wij nog voor ze konden betekenen. We hebben geprobeerd er het maximaal haalbare uit te halen, maar ik kan me voorstellen dat inwoners, maar ook raadsleden,  dat soms niet genoeg vinden.

Een ander belangrijk moment vond ik het besluit om een raadsonderzoek te doen naar de Trekdijk. Er is zoveel gebeurd op dit dossier, en ook wel mis gegaan. Hoe komt dat en hadden we dat kunnen voorkomen? Het onderzoek blikt terug, maar het is niet bedoeld om af te rekenen met het verleden, maar om van te leren in de toekomst. Zo kunnen we ons als raad verbeteren.

Ik wil het hier niet te veel hebben over de landelijke politiek. Ik ben tenslotte een man van de lokale politiek. Maar als de laatste verkiezingen ons iets leren, is het wel dat de afstand tussen burgers en de politiek groter is geworden. We moeten hier op lokaal niveau als raad ons best blijven doen om met inwoners in contact te blijven. Dat hebben we in juni van dit jaar ook geprobeerd door politiek op een leuke manier naar de mensen te brengen, met het politiek café in de Oostkerk. Dat vond ik een mooi moment. We hadden leuke gesprekken met allerlei inwoners en genoten van de jongeren die in debat gingen. Dat deden ze vol vuur. Er zit hopelijk een bevlogen generatie jonge politici aan te komen in de toekomst.

Wat ik wel zorgelijk vind is de situatie met wijk- en dorpstafels. Daar komen steeds minder mensen. Ik hoop dat we in de toekomst manieren blijven vinden om inwoners te horen.

En hoe kijk ik naar de politici in onze raad? Ik loop al twintig jaar mee en ik kan wel zeggen: dit is de raad die het beste met elkaar overweg kan in de afgelopen twintig jaar. Vroeger werd er nog wel eens ergens tegen gestemd, puur omdat mensen een hekel aan elkaar hadden. Dat zie ik nu niet gebeuren. We kijken naar de inhoud, naar “zijn we het eens” en niet naar “van wie komt het”. En dat vind ik echt positief. Want dan doe je het echt voor de inwoners in plaats van gedoe onder elkaar.

Ik ga naar een einde toe. Natuurlijk met bedankjes. Voor onze burgemeester, die ons al bijna twaalf jaar door de debatten loodst. Voor ons college, die hard werkt om ons voorstellen te doen en daarna uit te laten voeren. Voor de ambtelijke organisatie, voor het beantwoorden van al onze vragen maar bovenal voor het goede werk voor Middelburg. Van beleidsplannen maken tot vuilnis ophalen: jullie zijn allemaal even belangrijk. Voor de griffie, die ons bij vele vlakken ondersteunt. Voor de bodes, die ons altijd zo goed verzorgen. Voor de inwoners, die ons wisten te vinden, ons volgen en aanspreken. Voor de pers, omdat ze ons kritisch volgen. Voor mijn collega raadsleden natuurlijk, voor de goede samenwerking en het scherp houden van elkaar.

Het was een mooi jaar. Maar ook een druk jaar. Voor mijn collega raadsleden wens ik dan ook vooral dat ze hele mooie feestdagen hebben, met hun familie en vrienden. Goed ontspannen en even de focus op de mensen die belangrijk voor je zijn. Prettige feestdagen en een heel mooi 2024!

En nu: op naar een biertje en een bitterbal!   

Wim Steketee Raadslid LPM

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vera Barentsen

Raadslid LPM | Nummer 4

Mijn naam is Vera Barentsen – Heijgelaar. Nummer 4 op de verkiezingslijst van de LPM. Ik ben getrouwd. Geboren en getogen Middelburgse. Al sinds 2010 zit ik in de politiek, maar sinds 8 jaar bij de Lokale Partij Middelburg. Eerst als fractieassistente en de laatste 4 jaar als raadslid. Bij deze Partij voel ik mij thuis. De komende 4 jaar wil ik mij graag weer inzetten om van Middelburg een gastvrije, veilige en gezellige stad te maken en te houden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring